Les nostres cançons, protagonistes de «Llegir en valencià» 17 / 06 / 2016

La campanya d’animació lectora «Llegir en valencià, les nostres cançons» es va presentar dimecres a la Sala Rex Natura d’Alzira i va comptar amb l’assistència de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides, com Levante-EMV, lnformación, la Fundació Bancaixa, Caixa Popular, Consum, la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat d’Alacant, Escola Valenciana i el Consell Valencià de Cultura. Institucions que han deixat constància del suport social sòlid amb què es posa novament en marxa aquesta iniciativa de la Fundació Bromera.

Aquesta onzena edició contribueix a la difusió de la nostra llengua i cultura amb les nostres cançons com a fil conductor. El primer llibre, Una casa que fa cantonet, situat al barri del Cabanyal, es repartirà gratuïtament aquest diumenge 19 de juny amb el diari Levante-EMV i a partir del 3 de juliol amb el diari Información. Els llibres de la col·lecció «Llegir en valencià, les nostres cançons» es poden aconseguir amb el diari Levante-EMV durant sis setmanes cada dissabte i diumenge per només 1 €, a excepció del primer, que es llançarà de manera gratuïta aquest diumenge, 19 de juny.

Els onze llibres de la campanya «Llegir en valencià» conviden els lectors a llegir relats que els submergiran en les històries que, al voltant d’una cançó popular valenciana, han imaginat i escrit els autors i les autores. Es tracta de textos d’una gran qualitat literària, escrits per a l’ocasió per escriptors de renom com ara Teresa Broseta, Isabel Canet, Josep Franco, Carles Cortés, Enric Lluch, Pepa Guardiola, Vicent Usó, Anna Moner, Silvestre Vilaplana, Mercè Climent i Àngels Gregori.

Durant la presentació de la campanya, el director de la Fundació Bromera, Josep A. Fluixà, va recordar que «el fet que comence l’onzena edició d’una campanya és en si mateix tot un èxit per la seua continuïtat. Des del principi, hem rebut el suport de moltes institucions i entitats que encara hui ens acompanyen per tal d’enllestir una campanya que incideix en la nostra estima com a poble i que ens permet reivindicar-nos en la nostra cultura i identitat». Fluixà va insistir que la Fundació Bromera fa 14 anys que treballa cada dia per fomentar la lectura en la nostra llengua, i va aprofitar per a demanar suport als representants polítics assistents.

Per la seua banda, el diputat de Cultura Xavier Rius va assegurar que prendria nota dels suggeriments del director de la Fundació Bromera per millorar el recolzament de la institució que representa. De fet, va explicar que «la Diputació recolza aquesta campanya que vol acostar la cultura als pobles, les nostres cançons i la nostra llengua, el llegat que ens fa reconéixer-nos com a poble, objectius també de la institució». Així mateix, la subdirectora del diari Levante-EMV, Isabel Olmos, va dir que «llegir trenca rigideses en un món necessitat d’empaties. I que la Fundació Bromera és garantia de treball ben fet i, per a nosaltres, és un tot un luxe formar part d’aquest projecte».

Tots els representants de les entitats patrocinadores van reafirmar el seu compromís amb una campanya consolidada que des de fa onze anys té com a objectiu guanyar lectors en valencià. El president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, va comentar que «és un plaer formar part d’aquesta iniciativa que fomenta el coneixement del nostre poble juntament amb institucions i entitats públiques i privades. La campanya d’enguany obri les portes a un element, la música, que representa un dels més importants del nostre patrimoni cultural. Cal agrair també a la Fundació Bromera la seua constància per mantenir i crear nous lectors». L’executiva de comunicació externa de Consum, Teresa Bayarri, va ratificar la participació de la cooperativa –profundament compromesa amb les seues arrels i, per tant, amb la nostra cultura.

També ho va fer Josep Llopis, director de Caixa Popular d’Alzira, qui va dir que «iniciatives com aquesta donen valor a la nostra societat i al nostre patrimoni cultural, i han de despertar en nosaltres el compromís de transmetre’l a les generacions futures».

Des de les institucions públiques vinculades a «Llegir en valencià», el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, va destacar el plaer de formar part d’aquest acte d’exaltació del llibre en valencià assegurant que «la nostra llengua està més viva i més present que en anys anteriors gràcies al suport ferm del nou govern. Aquest és un pas molt important perquè així la nostra llengua adquireix el prestigi i l’estima que mereix, però cal seguir consolidant els passos que s’estan donant durant els pròxims anys. Mentre arriba aquesta consolidació, iniciatives com la campanya són necessàries per a mantenir la flama de la nostra llengua».

Emili Gascó, membre de la Junta Directiva d’Escola Valenciana, va comentar que «l’èxit per a transmetre la passió per llegir és fer de la lectura un acte per a gaudir de la nostra cultura. Felicitem la Fundació Bromera i els autors pel coratge i el recorregut lector que han ajudat a bastir els fonaments de la nostra cultura». Per la seua part, Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura, va insistir que «totes les cançons de la nostra infància, de la nostra saviesa popular, formen part de la nostra identitat. Són els fonaments d’allò que som i, sobretot, d’allò que volem ser. Aquesta és una cita imprescindible per a redreçar la nostra llengua».

Carles Cortés, vicerector de Cultura de la Universitat d’Alacant, va fer referència a l’agermanament entre les tres províncies gràcies al treball conjunt i l’aposta per la campanya per part dels diaris Levante i Información, «un fet que promou la vertebració del país». A més, ha destacat que «la Universitat vol retornar a la societat el que aquesta aporta a la institució, i aquesta campanya és una de les millors maneres d’aconseguir-ho».

Finalment, Albert Girona, secretari Autonòmic de Cultura i Esports, va definir el fet que els valencians llegim tan poc com un autèntic drama perquè perdem creadors. Per això, «hem presentat un pla del foment lector que no invalida els anteriors, sinó que els reforça. És molt important la simbiosi entre editorials i autors perquè partim un dèficit de creadors que són els que generen també lectors. Cal crear i apostar per una xarxa de creadors i campanyes com aquestes que estimulen i alhora reforcen la creació de la nostra identitat. Les campanyes de la Fundació són paradigmàtiques, un exemple a seguir».

Onzena campanya

Enguany, igual que les darreres edicions, també s’ha creat un espai web exclusivament per a la campanya, www.llegirenvalencia.org, on trobarem tota la informació detallada: la falca de ràdio, imatges promocionals i un bàner que es poden difondre des de qualsevol mitjà, el calendari de distribució, informació sobre l’origen i les característiques de cada cançó, recomanacions d’altres lectures i el concurs per a guanyar 3 vals de Consum amb un valor de 100 euros cada un, 20 vals de 15 euros que els guanyadors podran utilitzar a Pollos Planes, així com 10 vals per a dues persones per a menjar als restaurants La Parrilla de Pollos Planes.

Aquesta onzena campanya consolida un camí de col·laboració i unió d’esforços que la Fundació Bromera va impulsar ara fa onze anys i que té el suport explícit d’entitats públiques i privades, universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals, així com de diversos col·lectius cívics de diferent caire que aposten per un objectiu comú: millorar l’índex de lectura al nostre territori i que la gent llija en valencià. A més dels patrocinadors i col·laboradors històrics, també destaquen alguns ajuntaments dels pobles on se situen els relats de la col·lecció «Llegir en valencià, les nostres cançons»: Altea, Algemesí, Xàbia, Muro, Sueca, Cocentaina, Oliva i Simat.

Si vols més informació o imatges de la campanya, consulta www.llegirenvalencia.org. També pots posar-te en contacte amb la Fundació Bromera (a/ Elena Cívico) a través del telèfon 962 459 705 o de l’adreça elena@fundaciobromera.com.

Comparteixes?
© Fundació Bromera 2024 | Avís legal