Mig centenar d’entitats patrocinadores i adherides participaren en la presentació de la campanya de foment lector celebrada ahir a Alzira. Pep Gimeno Botifarra i CRIT Companyia de Teatre amenitzaren l’acte.

La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura va presentar ahir a la Sala Rex Natura d’Alzira la XII edició de la campanya d’animació lectora «Llegir en valencià», que enguany ha centrat la seua atenció en les contalles tradicionals valencianes. La dotzena edició va ser presentada pels components de Crit Companyia de Teatre i, a més, Pep Gimeno Botifarra va interpretar un bon recull dels seus romanços.

A l’acte de presentació van assistir més d’un centenar de representants de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides que donen suport a la campanya, com són Levante-EMV, lnformación, Consum, Fundació Bancaixa, Caixa Popular, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Escola Valenciana, Consell Valencià de Cultura, Universitat d’Alacant, Generalitat Valenciana i Diputació de València.

Durant l’acte, el director de la Fundació Bromera, Josep Antoni Fluixà, es va mostrar molt satisfet pel «suport econòmic i afectiu» de les més de 50 entitats que recolzen la campanya «Llegir en valencià, les nostres contalles», sense les quals, apunta, «no seria possible un projecte que ha fet arribar quasi dos milions de llibres a les cases dels valencians».

Per la seua banda, la sotsdirectora del diari Levante, Isabel Olmos, va admetre sentir-se una «privilegiada» per formar part d’una campanya que «ha fet arribar el valencià a llocs on abans no arribava», mentre que Ramón Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, va assegurar que la Fundació Bromera «ha fet d’aquesta iniciativa un referent en el món cultural».

També assistiren a l’acte José Miguel Espada, en representació de Consum, i Antonio Vidal, gerent de la Fundació Bancaixa. El primer va insistir en la importància de les nostres contalles, «que formen part de les nostres tradicions i del nostre llegat com a poble», i el segon, va animar la societat a llegir en valencià.

D’altra banda, la cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Immaculada Cerdà, va incidir en la rellevància d’acostar la literatura popular al poble i de reconéixer la riquesa cultural valenciana, mentre que Josep Llopis, director de Caixa Popular d’Alzira, va afirmar que les contalles «ens apropen als nostres records i ens transporten a quan ens les contaven els nostres iaios i iaies».

També van participar en l’acte com a entitats patrocinadores el director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, Ferran Isabel, qui va recordar que la lectura «ens fa més lliures i més feliços», i Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura. Aquest va considerar «fonamental» el fet que una col·lecció de llibres com els de «Llegir en valencià, les nostres contalles» abaste els nostres valors i la nostra cultura.

Per últim, Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, i Rosario Tamarit, subdirectora del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana, van felicitar la Fundació Bromera pel treball realitzat durant les dotze edicions amb el qual han intentat «mantindre viva la flama del valencià». Tamarit, per la seua banda, va recordar que la implicació de la Generalitat Valenciana en la campanya «ha sigut total» des que va començar perquè es tracta d’un «projecte bo i sòlid» que té com a objectiu «millorar l’índex de lectura de la Comunitat Valenciana i que la gent llija en valencià».

Dotzena campanya

Els onze llibres de «Llegir en valencià, les nostres contalles» relaten les històries que han escrit i imaginat, al voltant d’una contalla popular valenciana, autores i autors valencians consolidats, com és el cas de Carles Cano, Francesc Gisbert, Fina Girbés, Pepa Guardiola, Josep Franco, Vicent Borràs, Raquel Ricart, Isabel Canet Ferrer, Joanjo Garcia, Vicent Usó i Esperança Camps.

El primer llibre de la campanya, Rodolf el Rata, es repartirà gratuïtament el diumenge 18 de juny amb el diari Levante-EMV i el 2 de juliol amb Información. La resta de llibres es podran aconseguir cada dissabte i diumenge durant sis setmanes per només 1 euro.

Aquesta dotzena campanya consolida un camí de col·laboració i unió d’esforços que la Fundació Bromera va impulsar ara fa dotze anys i que té el suport explícit d’entitats públiques i privades, universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals, així com de diversos col·lectius cívics de diferent caire.

A més dels patrocinadors i col·laboradors històrics, també participen en aquesta edició alguns ajuntaments dels pobles on se situen els relats de la col·lecció, com és el cas d’Almussafes, Alcoi, Algemesí, Teulada, Vallada, Corbera i Morella.

> Totes les fotos de l'acte en el menú Galeria