El primer llibre, El clot, es distribuirà gratuïtament aquest diumenge amb el diari Levante-EMV i el 4 de juliol amb Información.

La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura va presentar ahir a la Sala Rex Natura d’Alzira la quinzena edició de la campanya d’animació lectora «Llegir en valencià», dedicada enguany a alguns dels espais naturals més singulars del nostre territori amb el lema «Els nostres parcs naturals».

A l’acte de presentació van assistir prop d’un centenar de representants de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides que donen suport a la campanya, com són Levante-EMV, Información, Consum, la Diputació de València, Arroz Dacsa, Caixa Popular, la Universitat d’Alacant, Escola Valenciana, la Generalitat Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura.

Durant l’acte, la directora de la Fundació Bromera, Rosa Mengual, va assegurar que la campanya Llegir en valencià «s’ha convertit en una de les principals ambaixadores de la cultura valenciana» i va destacar la importància de «contribuir a que la nostra llengua siga una prioritat en les nostres vides».

Isabel Olmos, subdirectora de Levante-EMV; Carmen Picot, executiva de relacions institucionals de Consum, i Lorena Lázaro, cap de comunicació d’Arroz Dacsa també van participar en l’acte de presentació. Durant la seua intervenció, Olmos, va contar que, per a ella, «la campanya és una manera d’impulsar la premsa escrita», mentre que Picot va afirmar que la temàtica d’enguany «farà que estimem i respectem els nostres parcs naturals», i Lázaro va insistir que cal defendre la nostra llengua i la nostra cultura.

Així mateix, Hèctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant; Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura; Joan Cortés, representant d’Escola Valenciana, i Inma Miravalles, de Caixa Popular, van coincidir parlant de l’encert del fil temàtic de la col·lecció i van insistir en la importància de donar a conéixer el nostre patrimoni.

Van tancar l’acte la diputada de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Dolors Gimeno; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer. Gimeno va recordar que els valencians i les valencianes «hem de cuidar el que tenim» i Tamarit va explicar que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport «ha estat sempre al costat d’iniciatives com ‘Llegir en valencià’». Ferrer va cloure l’acte reafirmant l’orgull que sent de ser valencià i de la nostra llengua.

La iniciativa també compta amb la col·laboració de la Fundació Bancaixa, Bioparc, Café Silvestre, Pollos Planes, Rolser, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i els ajuntaments de Catarroja, Santa Pola, Calp, Dénia i Alcoi, així com el suport de prop de 30 entitats de diferents àmbits.

Els nostres parcs naturals

«Llegir en valencià, els nostres parcs naturals» ens permetrà viatjar a onze parcs naturals valencians sense eixir de casa. En la col·lecció d’onze llibres, que es podran aconseguir cada dissabte i diumenge amb el diari Levante-EMV i cada divendres i dissabte amb Información per només 1 euro, hi ha sucoses històries elaborades a partir d’un parc natural valencià; una secció explicativa sobre l’espai; un glossari, i recomanacions de llibres d’autoria valenciana.

De la mà d’onze autores i autors valencians, el públic tindrà l’oportunitat de descobrir els secrets que amaguen Penyagolosa, l’Albufera, les Salines de Santa Pola, el Túria, el Penyal d’Ifac, les Gorges del Cabriol, el Montgó, la Serra de la Calderona, la Font Roja, la Pobla de Sant Miquel i les Illes Columbretes.

Enguany participen en la campanya els escriptors i escriptores Martí Domínguez, Mariló Àlvarez Sanchis, Gràcia Jiménez, Joan Carles Ventura, Jordi Raül Verdú, Teresa Broseta, Mercè Climent, Marta Meneu-Borja, Lliris Picó, Jordi Colonques i Joan Andrés Sorribes. Pel que fa a les il·lustracions de les cobertes, han estat elaborades pels artistes Paula M. Rufat, Eli M. Rufat, Tres Voltes Rebel, Marc Bou, Alba López Soler, Raquel Carrero, Naranjalidad, Irene Bofill, Fran Parreño, Lidia Boix i Adela Marzà.

El primer llibre de la col·lecció, El clot, escrit per Martí Domínguez, es repartirà gratuïtament aquest diumenge amb el diari Levante-EMV, i el 4 de juliol amb Información.