«Llegir en valencià, la nostra cuina» és una campanya que naix amb l’objectiu de fomentar la lectura i promocionar el valencià a través d’històries on els nostres productes són els protagonistes. En la col·lecció d’onze llibres, que es podran aconseguir cada dissabte i diumenge amb el diari Levante-EMV i cada divendres i dissabte amb Información per només 1 euro (4,5 euros sense el diari), hi ha sucoses històries elaborades a partir de la xufa, la mel, la taronja, la carxofa, l’ametla, el caqui, l’oli d’oliva, la pansa, el llagostí, el dàtil i l’arròs; una secció explicativa amb curiositats relacionades amb el seu origen i els seus beneficis; un glossari de paraules, i recomanacions de llibres d’autores i autors valencians.

En 2018 fa 13 anys que la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura impulsa la campanya «Llegir en valencià» amb la clara intenció d’estimular la lectura i donar a conéixer els nostres costums i tradicions. Per tal d’aconseguir-ho, s’ha editat una col·lecció de llibres de lectura fàcil, assequibles per a tots els públics i que tindran com a temàtica principal els ingredients típics de la cuina valenciana, alguns dels quals compten amb la distinció Denominació d’Origen Protegida (DOP).

• Una col·lecció d’11 llibres que es distribuiran a partir del 17 de juny cada dissabte i diumenge, amb el diari Levante-EMV, i a partir del 30 de juny cada divendres i dissabte amb Información, al preu simbòlic d’1 euro si es presenta el cupó del diari (sense cupó, 4,5 €). El primer llibre és gratis.

• Un concurs on els participants hauran de respondre a preguntes sobre els llibres setmanalment. Entre aquests, sortejarem vals de compra per a usar-los als supermercats Consum i a les botigues de Pollos Planes, i carrets d’anar a comprar de la marca Rolser.

• Entrevistes sobre la campanya a personatges destacats de la cultura, la televisió, l’esport, la gastronomia o la política, entre altres, que aporten la seua opinió sobre la lectura en valencià i la temàtica de la campanya.

La bossa exclusiva de la campanya La nostra cuina per a tots els qui completen la cartilla amb els cupons dels diaris Levante-EMV o Información.

Amb «Llegir en valencià, la nostra cuina», ens submergirem en les històries que, al voltant d’un producte de la nostra terra, han imaginat i escrit els nostres autors i autores. Textos de gran qualitat literària, escrits per a l’ocasió per Vicent Sanhermelando, Mercè Climent, Vicent Pascual, Aina Garcia Carbó, Francesc Gisbert, Miquel Puig, Anna Moner, Elvira Cambrils, Ivan Carbonell Iglesias, Gràcia Jiménez i Salvador Vendrell. Cada narració anirà dedicada a un producte concret: la xufa, la mel, la taronja, la carxofa, l’ametla, el caqui, l’oli, la pansa, el llagostí, el dàtil i l’arròs.

Els onze llibres van acompanyats d’un glossari amb la definició de les paraules menys conegudes, una secció explicativa que amplia la informació sobre els productes, curiositats relacionades amb la història i recomanacions de llibres d’autors valencians.

La col·lecció de llibres «Llegir en valencià, la nostra cuina» va dirigida tant a lectors que ja estan habituats a llegir com als qui s’inicien en la lectura en valencià. Per això, els llibres contenen característiques tècniques específiques que faciliten la comprensió lectora dels textos. El vocabulari és senzill, la mida de la lletra, gran, i l’interlineat, generós.

En la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura som conscients que, per a fer possible la campanya d’animació a la lectura «Llegir en valencià, la nostra cuina» i assegurar-ne la màxima repercussió i èxit, és absolutament necessària la col·laboració de nombroses institucions i entitats valencianes, tant públiques com privades.

Una iniciativa que des del primer any compta amb el suport i la implicació dels diaris Levante-EMV i Información, i el patrocini de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Generalitat Valenciana, i que des de l’any 2008 té el suport de la principal cooperativa de consum valenciana Consum. També s’hi sumen com a patrocinadors la Diputació de València i Escola Valenciana.

«Llegir en valencià» és una iniciativa única, un projecte al qual any rere any van afegint-se entitats, i des del 2014 compta amb la complicitat de la Universitat d’Alacant, el Consell Valencià de Cultura i Pollos Planes. Des de fa tres anys, a més, també compta amb Caixa Popular.

A hores d’ara, la campanya està sustentada per més de 50 entitats de diferents àmbits: AEPV; Fundació FULL; Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat Politècnica de València, UNED, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Federació de Municipis i Províncies, Mancomunitat de la Ribera Baixa, Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Mancomunitat de la Safor; PSPV-PSOE, EUPV, Compromís, ERPV, Podemos/Podem; Confederació Empresarial Valenciana; UGT-PV, CCOOPV, STEPV, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes; Associació Professional d’Il·lustradors de València; Albena Teatre, Sala Russafa, Teatre Micalet; Reial Societat Econòmica d’Amics del País, Unió de Periodistes Valencians, Unió de Llauradors i Ramaders, Federació de Societats Musicals CV, la Vall de Gallinera, UiDos Serveis Lingüístics i Sala Rex Natura.

Amb la col·laboració de Pollos Planes i Rolser, del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València, de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i dels ajuntaments de Dénia, la Pobla Llarga, Benicarló, Alcoi, l’Alcúdia, Vinaròs, Elx i Sueca.

La campanya «Llegir en valencià, la nostra cuina» es posa de nou en marxa el diumenge 17 de juny amb la distribució gratuïta del llibre Micalet el Pallús, escrit per Vicent Sanhermelando, amb el diari Levante-EMV. La resta de títols es distribuiran cada dissabte i diumenge fins al 22 de juliol de 2018. El diari Información començarà la distribució el dissabte 30 de juny i acabarà el 4 d’agost.