La campanya

Què és?

«Llegir en valencià, per a salvar el món» és una campanya que promou la sostenibilitat del planeta i aborda els grans reptes globals a través de la lectura. De la mà d’onze autors i autores valencians llegirem històries que tenen com a protagonistes els principals Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU: Vida submarina, aigua neta i sanejament; Reducció de les desigualtats; Igualtat de gènere; Fam zero i fi de la pobresa; Ciutats i comunitats sostenibles; Salut i benestar; Educació de qualitat; Producció i consum responsable; Vida d'ecosistemes terrestres; Pau, justícia i institucions sòlides, i Accions pel clima.

«Llegir en valencià» és l’única campanya d’animació lectora que, des de fa més de setze anys, fomenta la lectura en la nostra llengua, la cultura i dona a conéixer els costums i les tradicions del poble valencià amb l’edició d’una col·lecció de llibres que es distribueixen amb els diaris Levante-EMV i Información pel preu simbòlic d’1 euro.

De què consta?

• Una col·lecció d’11 llibres que es distribuiran cada dissabte i diumenge, a partir del 19 de juny, amb el diari Levante-EMV; i cada divendres i dissabte, a partir del 3 de juliol, amb Información, pel preu simbòlic d’1 euro si es presenta el cupó del diari. El primer llibre és gratis.

• Un concurs en el qual els participants hauran de respondre setmanalment preguntes sobre els llibres. Entre els diferents encertants sortejarem vals de compra per a usar-los als supermercats Consum i a les botigues de Pollos Planes, carrets d’anar a comprar de la marca Rolser, lots de productes Café Silvestre, entrades dobles per a Bioparc i un dinar en un restaurant a càrrec d’Arroz Dacsa.

Entrevistes sobre la campanya a persones destacades del món de la cultura, la televisió, l’esport, la gastronomia o la política, entre altres.

• Un obsequi exclusiu de la campanya per a tots els qui completen la cartilla amb els cupons dels llibres.

Quins llibres trobarem?

«Llegir en valencià, per a salvar el món» ens permetrà conéixer de primera mà les històries que, a partir d’un o diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible, han imaginat els nostres autors i autores. Són textos escrits expressament per a la campanya per escriptors i escriptores destacats com són Jovi Lozano-Seser, Anna Marí, Vicent Usó, Joanjo Garcia, Irene Rodrigo, Natàlia Gisbert Abad, Enric Senabre, Marian Díez Picó, Maria Josepa Payà, Pau Alabajos i Andreu Escrivà.

La col·lecció compta amb cobertes dissenyades a propòsit per a la campanya per il·lustradors i il·lustradores valencians com són Viv Campbell, David van der Veen, Laura Inat, Jesús Huguet, Alicia Blasco, Benedetta Notarandrea, Pablo Caracol, Marta Chaves, Adela María Flore, Virginia Lorente i José Luis Arroyo. 

A qui s’adreça?

La col·lecció de llibres «Llegir en valencià, per a salvar el món» va dirigida tant a lectors i lectores que ja estan acostumats a llegir com a aquelles persones que s’inicien en la lectura en valencià. Per això, els llibres contenen característiques tècniques específiques que faciliten la comprensió lectora dels textos. En els diferents relats es fa ús d’un vocabulari senzill, d’una mida de lletra gran i d’un interlineat generós.

Els onze llibres van acompanyats d’un glossari amb la definició de les paraules menys conegudes; una secció explicativa que amplia la informació sobre els ODS, i recomanacions de llibres d’autors i autores valencians.

Qui ho organitza?

«Llegir en valencià» és una campanya impulsada des de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i que compta amb la implicació de nombroses institucions públiques i privades vinculades al món del llibre i la cultura, com són Levante-EMV, Información, Consum, la Diputació de València, Arroz Dacsa, Teika, Caixa Popular, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, Escola Valenciana, la Generalitat Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura.

Així mateix, compta amb la col·laboració de Fundació Bancaixa, Bioparc, Café Silvestre, Pollos Planes, Rolser, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i els ajuntaments d’Alcoi, l’Alcúdia i Beneixama.

A més a més, disposa del suport de més de 30 entitats de diferents àmbits: Acció Cultural del País Valencià, À Punt, Albena Teatre, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana PV, Associació d'Editorials del País Valencià, Comissions Obreres PV, STEPV, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes CV, Corts Valencianes, CRIT Companyia de Teatre, Esquerra Republicana PV, Esquerra Unida PV, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Fundació pel Llibre i la Lectura, Gegantur, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat de la Ribera Baixa, Mancomunitat de la Safor, Mancomunitat de la Vall d'Albaida, Món d'Animació, PEN Català, Reial Societat Econòmica d'Amics del País, Sala Russafa, Teatre Micalet, Tresdeu, Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Unió de Llauradors i Ramaders, Unió de Periodistes Valencians, Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat Miguel Hernández i Universitat Nacional d'Educació a Distància.

Quan comença?

La campanya «Llegir en valencià, per a salvar el món» es posa de nou en marxa el diumenge 19 de juny amb la distribució gratuïta del llibre Marina i el misteri de l'aigua, escrit per Jovi Lozano-Seser, amb el diari Levante-EMV. La resta de títols es distribuiran cada dissabte i diumenge fins al 24 de juliol de 2022. El diari Información començarà la distribució el diumenge 3 de juliol i acabarà el 6 d’agost.

Organitza
Patrocina