La campanya

Què és?

«Llegir en valencià, monuments emblemàtics» és un homenatge a alguns dels espais més singulars del nostre territori. De la mà d’onze autors i autores valencians descobrirem els secrets que amaguen el monestir de Sant Miquel dels Reis, el castell de Peníscola, la Cova Negra de Xàtiva, el teatre romà de Sagunt, les Covetes dels Moros, el palau dels comtes de Cervelló, el Micalet, el far de Sant Antoni, el santuari de Santa Maria Magdalena, el Fadrí i el castell de Dénia.

«Llegir en valencià» és l’única campanya d’animació lectora que, des de fa més de tretze anys i de forma ininterrompuda, fomenta la lectura en la nostra llengua, la cultura i dona a conéixer els costums i les tradicions del poble valencià amb l’edició d’una col·lecció de llibres que es distribueixen amb els diaris Levante-EMV i Información pel preu simbòlic d’1 euro.

De què consta?

• Una col·lecció d’11 llibres que es distribuiran cada dissabte i diumenge, a partir del 16 de juny, amb el diari Levante-EMV; i cada divendres i dissabte, a partir del 30 de juny, amb Información, pel preu simbòlic d’1 euro (si es presenta el cupó del diari) o de 4,50€ (si no s’aporta el cupó). El primer llibre és gratis.

• Un concurs en el qual els participants hauran de respondre setmanalment a preguntes sobre els llibres. Entre els diferents encertants sortejarem vals de compra per a usar-los als supermercats Consum i a les botigues de Pollos Planes, carrets d’anar a comprar de la marca Rolser, packs de productes Café Silvestre i entrades dobles per a Bioparc.

Entrevistes sobre la campanya a persones destacades del món de la cultura, la televisió, l’esport, la gastronomia o la política, entre altres.

• Un lot de 8 làmines exclusives (mida DIN A4) amb els monuments de la campanya per a tots els qui completen la cartilla amb els cupons dels llibres.

Quins llibres trobarem?

«Llegir en valencià, monuments emblemàtics» ens permetrà conéixer de primera mà les històries que, a partir d’un espai ben significatiu del territori valencià, han imaginat els nostres autors i autores. Són textos escrits expressament per a la campanya per escriptors i escriptores destacats com són Gemma Pasqual i Escrivà, Muriel Villanueva, Xavier Aliaga, Maria Jesús Bolta, Paco Esteve i Beneito, Mònica Richart, Josep Franco, Lliris Picó, Vicent Brotons, Manel Pitarch i Jovi Seser.

La col·lecció compta amb cobertes dissenyades expressament per a la campanya per il·lustradors i il·lustradores valencians com són César Sebastián, Sara Bellés, Júlia Moscardó, David González, Fran Parreño, Jaume Mora, Marc Bou, Alba López Soler, Mar Silvestre, Ximo Gascon i Adela Marzà.

A més, a l’interior dels llibres hi ha onze dibuixos dels monuments que formen part de la col·lecció dissenyats per l’artista valencià Fran Parreño.

Els onze llibres van acompanyats d’un glossari amb la definició de les paraules menys conegudes, una secció explicativa que amplia la informació sobre els monuments, curiositats relacionades amb l’espai i recomanacions de llibres d’autors i autores valencians.

A qui s’adreça?

La col·lecció de llibres «Llegir en valencià, monuments emblemàtics» va dirigida tant a lectors que ja estan acostumats a llegir com a les persones que s’inicien en la lectura en valencià. Per això, els llibres contenen característiques tècniques específiques que faciliten la comprensió lectora dels textos. En els diferents textos es fa ús d’un vocabulari senzill, d’una mida de lletra gran i d’un interlineat generós.

Qui ho organitza?

«Llegir en valencià» és una campanya impulsada des de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i que compta amb la implicació de nombroses institucions públiques i privades vinculades al món del llibre i la cultura, com són Levante-EMV, Información, Consum, Escola Valenciana, la Fundació Bancaixa, Caixa Popular, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat d’Alacant, la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Generalitat Valenciana.

A més, compta amb la col·laboració de Pollos Planes, Rolser, Café Silvestre, Bioparc, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i els ajuntaments de Bocairent, l’Alcúdia i Dénia, i, a més a més, amb el suport de més de 30 entitats de diferents àmbits: À Punt Mèdia, Ajuntament de la Vall de Gallinera, Albena Teatre, Associació d’Editors del País Valencià, Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana, CCOO-PV, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes CV, Compromís, CRIT Companyia de Teatre, ERPV, EUPV, Federació de Societats Musicals CV, Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Fundació FULL, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat de la Ribera Baixa, Mancomunitat de la Safor, Mancomunitat de la Vall d’Albaida, PSPV-PSOE, Podem, Reial Societat Econòmica d’Amics del País, Sala Rex, Sala Russafa, STEPV, Teatre Micalet, UGT-PV, UiDos Serveis Lingüístics, Unió de Llauradors i Ramaders, Unió de Periodistes Valencians, Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat Miguel Hernández, UNED i Universitat Politècnica de València.

Quan comença?

La campanya «Llegir en valencià, monuments emblemàtics» es posa de nou en marxa el diumenge 16 de juny amb la distribució gratuïta del llibre La Fuga, escrit per Gemma Pasqual i Escrivà, amb el diari Levante-EMV. La resta de títols es distribuiran cada dissabte i diumenge fins al 21 de juliol de 2019. El diari Información començarà la distribució el diumenge 30 de juny i acabarà el 3 d’agost.

Organitza

Patrocina