El primer llibre, Marina i el misteri de l’aigua, es distribuirà gratuïtament aquest diumenge amb el diari Levante-EMV i el 3 de juliol amb Información

 

La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura va presentar ahir a la Sala Rex Natura d’Alzira la setzena edició de la campanya d’animació lectora «Llegir en valencià», que promou la sostenibilitat a través de la lectura amb el lema «Per a salvar el món».

El primer llibre de la col·lecció, Marina i el misteri de l’aigua, escrit per l’escriptor valencià Jovi Lozano-Seser, es podrà aconseguir gratis aquest diumenge, 19 de juny, amb el diari Levante-EMV i el 3 de juliol amb Información. La resta de títols es podran adquirir dissabtes i diumenges amb Levante-EMV, i divendres i dissabtes amb Información, per només 1 euro.

A l’acte de presentació van assistir més d’un centenar de representants de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides que donen suport a la campanya, com són Levante-EMV, Información, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Diputació de València, Arroz Dacsa, Teika, Caixa Popular, Consum, Escola Valenciana, la Generalitat Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura.

Durant l’acte, la directora de la Fundació Bromera, Rosa Mengual, va assegurar que «Llegir en valencià» és «un projecte que any rere any consolida la seua rellevància i solidesa». També va recordar que estem vivint «una situació d’emergència climàtica» i va insistir en la importància de «treballar a través de projectes educatius amb iniciatives pel medi ambient i amb el recolzament d’entitats públiques i privades».

Isabel Olmos, subdirectora de Levante-EMV; Teresa Bayarri, executiva de comunicació corporativa de Consum; Lorena Lázaro, cap de comunicació d’Arroz Dacsa, i Berti Barbera, directora de màrqueting i projectes sostenibles de Teika també van participar en la presentació. Durant la seua intervenció, Olmos va contar que, per al diari, «la campanya és un dels seus pilars fonamentals», mentre que Bayarri va destacar que cada any la campanya implica a més entitats en la promoció de la cultura valenciana i Lázaro va afirmar que Arroz Dacsa vol «posar en valor la nostra gastronomia, el nostre paisatge i la nostra llengua». A més, Berti Barber va dir que «Llegir en valencià» és «una campanya preciosa per a salvar el nostre planeta, cuidar el futur dels nostres fills i filles i conscienciar les noves generacions».

Així mateix, Hèctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant; Lluís Miret, director de l’Àrea de Llengües de la Universitat Politècnica de València; Dolors Pedrós, vicepresidenta del Consell Valencià de Cultura; Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, i Inma Miravalles, de Caixa Popular, van coincidir parlant de l’encert del fil temàtic de la col·lecció i van insistir en la importància de donar a conéixer el nostre patrimoni i d’impulsar la lectura en la nostra llengua.

Van tancar l’acte la diputada de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Dolors Gimeno; el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó. Gimeno va recordar la necessitat de «lluitar per a tindre un món millor» i Trenzano va explicar que iniciatives com aquesta «acompanyen i ajuden el valencià, i reconduiran les emergències climàtiques i lingüístiques». Cantó va cloure l’acte afirmant que necessitem la campanya «per a viure i prendre consciència de la sostenibilitat i poder salvar el món».

La iniciativa també compta amb la col·laboració de Fundació Bancaixa, Bioparc, Café Silvestre, Pollos Planes, Rolser, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i els ajuntaments d’Alcoi, l’Alcúdia i Beneixama, així com el suport de més de 30 entitats de diferents àmbits.

La col·lecció de llibres

De la mà d’onze autors i autores valencians, els lectors i lectores podran llegir històries que tenen com a eix vertebrador els principals Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU: Vida submarina, Aigua neta i sanejament; Reducció de les desigualtats; Igualtat de gènere; Fam zero i fi de la pobresa; Ciutats i comunitats sostenibles; Salut i benestar; Educació de qualitat; Producció i consum responsable; Vida d'ecosistemes terrestres; Pau, justícia i institucions sòlides, i Accions pel clima.