QUÈ ÉS?

Què és Llegir en valencià?

12 anys estimulant la lectura i donant a conéixer els costums i les tradicions del poble valencià

«Llegir en valencià, les nostres contalles» és una campanya que naix amb l’objectiu de fomentar la lectura, promocionar el valencià i aconseguir que les nostres contalles tradicionals perduren en el temps. En la col·lecció d’11 llibres, que es podran aconseguir cada dissabte i diumenge amb els diaris Levante-EMV i Información per només 1 euro (4,5 euros sense el diari), hi ha sucoses històries elaborades a partir d’una contalla popular valenciana, una secció explicativa amb curiositats relacionades amb la història, un glossari de paraules i recomanacions de llibres d’autors valencians.

El 2017 fa dotze anys que la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura impulsa la campanya «Llegir en valencià» amb la clara intenció d’estimular la lectura i donar a conéixer els costums i les tradicions del poble valencià. Per tal d’aconseguir-ho, s’ha editat una col·lecció de llibres de lectura fàcil, assequibles per a tots els públics i que tindran com a temàtica principal les contalles que ens contaven els nostres iaios i iaies.

• Una col·lecció d’11 llibres que es distribuiran a partir del 18 de juny cada dissabte i diumenge, amb el diari Levante-EMV, i a partir del 2 de juliol amb Información, al preu simbòlic d’1 euro si es presenta el cupó del diari (sense cupó, 4,5 €). El primer llibre és gratis.

• Els concursants hauran de respondre a preguntes sobre els llibres setmanalment. Entre els participants, sortejarem vals de compra per a usar-los al vostre supermercat Consum més pròxim, a les botigues de Pollos Planes i als restaurants La Parrilla de Pollos Planes, i carrets d’anar a comprar de la marca Rolser.

• Entrevistes sobre la campanya a personatges destacats de la cultura, l’esport o la política, entre d’altres, que aporten la seua opinió sobre la lectura en valencià i la temàtica de la campanya.

• Un CD exclusiu amb quatre relats en format audiollibre per a tots els qui completen la col·lecció.

Amb «Llegir en valencià, les nostres contalles», ens submergirem en les històries que, al voltant d’una contalla popular valenciana, han imaginat i escrit els nostres autors i autores.

Textos de gran qualitat literària, escrits per a l’ocasió per autors destacats del panorama literari actual valencià com ara Carles Cano, Francesc Gisbert, Fina Girbés, Pepa Guardiola, Josep Franco, Vicent Borràs, Raquel Ricart, Isabel Ferrer Canet, Joanjo Garcia, Vicent Usó i Esperança Camps. Cada narració anirà dedicada a una contalla popular concreta: L’home del sac, El Gegant del romaní, Marieta, ja estic ací, Les dones d’aigua, Els bandolers, Els albats, Els donyets, La Quarantamaula, El geperut de Corbera, El misteri del palau i Peret i Marieta.

Els onze llibres aniran acompanyats d’un glossari amb la definició de les paraules menys conegudes, una secció explicativa que ampliarà la informació sobre les contalles, curiositats relacionades amb la història i recomanacions de llibres d’autors valencians.

La col·lecció de llibres «Llegir en valencià, les nostres contalles» va dirigida tant a lectors que ja estan habituats a llegir com als qui s’inicien en la lectura en valencià. Per això, els llibres contindran característiques tècniques específiques que facilitaran la comprensió lectora dels textos. El vocabulari serà senzill, la mida de la lletra serà gran i l’interlineat serà generós.

En la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura som conscients que, per a fer possible la campanya d’animació a la lectura «Llegir en valencià, les nostres contalles» i assegurar-ne la màxima repercussió i èxit, és absolutament necessària la col·laboració de nombroses institucions i entitats valencianes, tant públiques com privades.

Una iniciativa que des del primer any compta amb el suport i la implicació dels diaris Levante-EMV i Información. i el patrocini de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Generalitat Valenciana, i que des de l’any 2008 té el suport de la principal cooperativa de consum valenciana Consum. També s’hi sumen com a patrocinadors la Diputació de València i Escola Valenciana. «Llegir en valencià» és una iniciativa única, un projecte al qual any rere any van afegint-se entitats, i des del 2014 compta amb la complicitat de la Universitat d’Alacant, el Consell Valencià de Cultura i Pollos Planes. Des de fa tres anys, a més, també compta amb Caixa Popular.

A hores d’ara, la campanya està sustentada per més de 50 entitats de diferents àmbits: AEPV; Fundació FULL; Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat Politècnica de València, UNED, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Federació de Municipis i Províncies, Mancomunitat de la Ribera Baixa, Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Mancomunitat de la Safor; PSPV-PSOE, EUPV, Compromís, ERPV, Podemos/Podem; Confederació Empresarial Valenciana; UGT-PV, CCOOPV, STEPV, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes; Associació Professional d’Il·lustradors de València; Albena Teatre, Sala Russafa, Teatre Micalet; Reial Societat Econòmica d’Amics del País, Unió de Periodistes Valencians, Unió de Llauradors i Ramaders, Federació de Societats Musicals CV, La Vall de Gallinera, Sala Rex Natura, UiDos Serveis Lingüístics i CRIT Companyia de Teatre.

Amb la col·laboració de Pollos Planes, Rolser i dels ajuntaments d'Almussafes, Alcoi, Algemesí, Teulada, Vallada, Corbera i Morella.

La campanya «Llegir en valencià, les nostres contalles» es posa de nou en marxa el diumenge 18 de juny amb la distribució gratuïta del llibre Rodolf, el Rata, una història sobre l’home del sac, escrita per Carles Cano, amb el diari Levante-EMV. La resta de títols es distribuiran cada dissabte i diumenge fins al 23 de juliol de 2017. El diari Información començarà la distribució el diumenge 2 de juliol i acabarà el 6 d’agost.