La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura va presentar el passat dimecres, a la Sala Rex Natura d’Alzira, la XIII edició de la campanya d’animació lectora «Llegir en valencià», que enguany ret homenatge als ingredients de la nostra gastronomia amb les històries que han teixit onze autors i autores valencians al voltant de la xufa, la mel, la taronja, la carxofa, l’ametla, el caqui, l’oli d’oliva, la pansa, el llagostí, el dàtil i l’arròs.
A l’acte de presentació van assistir més d’un centenar de representants de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides que donen suport a la campanya, com són Levante-EMV, lnformación, Consum, Fundació Bancaixa, Caixa Popular, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Escola Valenciana, Consell Valencià de Cultura, Universitat d’Alacant, Generalitat Valenciana i Diputació de València.
Durant l’acte, el director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, Josep Antoni Fluixà, va fer un breu recorregut per la trajectòria de l’entitat cultural, que des de fa 16 anys «treballa per a millorar els índex de lectura al País Valencià», i va assegurar que la campanya «Llegir en valencià, la nostra cuina», que té com a objectiu el foment de la lectura en la nostra llengua, busca «afavorir l’esperit crític de les persones i contribuir a fer una societat millor».
La subdirectora del diari Levante-EMV, Isabel Olmos, i el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, també van participar en l’acte de presentació. Durant la seua intervenció, Olmos va proclamar que «Llegir en valencià» és «una de les iniciatives que més satisfacció dóna al diari», mentre que Rius va destacar el gran valor de la gastronomia i la cultura valencianes.
També hi assistiren Carmen Picot, executiva de relacions institucionals de Consum, i Vicente Palacios, vicepresident del patronat de la Fundació Bancaixa. La primera va remarcar l’aposta de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura pels productes locals, i el segon es va sentir «molt satisfet de formar part d’una campanya tan important que compta amb un grup de patrocinadors de tant de prestigi».
Així mateix, Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant; Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura; Joan Cortés, vicepresident d’Escola Valenciana, i Josep Llopis, representant de Caixa Popular, van coincidir destacant l’encert del fil temàtic de la col·lecció, la nostra cuina, i van insistir en la importància de promoure la lectura en valencià.
Van tancar l’acte el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer. Girona va afirmar que «Llegir en valencià» és «una iniciativa que implica un gran nombre d’agents, especialment els creadors», i Ferrer va concloure que la campanya «ha distribuït quasi 200 llibres diferents, ha comptat amb prop de 200 autors i autores valencians i ha fet arribar la literatura a milers de persones».
La nostra cuina
«Llegir en valencià, la nostra cuina» naix amb l’objectiu de fomentar la lectura i promocionar el valencià a través d’històries on els ingredients de la nostra gastronomia són els protagonistes. En la col·lecció d’onze llibres, que es podran aconseguir cada dissabte i diumenge amb el diari Levante-EMV i cada divendres i dissabte amb Información per només 1 euro, hi ha sucoses històries elaborades a partir d’un producte valencià; una secció explicativa amb curiositats relacionades amb el seu origen i els seus beneficis; un glossari de paraules, i recomanacions de llibres d’autores i autors valencians.
Enguany participen en la campanya els escriptors Vicent Sanhermelando, Mercè Climent, Vicent Pascual, Aina Garcia Carbó, Francesc Gisbert, Miquel Puig, Anna Moner, Elvira Cambrils, Ivan Carbonell Iglesias, Gràcia Jiménez i Salvador Vendrell. Pel que fa a les il·lustracions de les cobertes, han estat elaborades pels artistes Tres Voltes Rebel, Raquel Carrero, Eli Martínez Rufat, Gloria Celma, Albert Martí, Jesús Huguet, Javier Lacasta, Narajalidad, Aram Delhom, Paula Martínez Rufat i Francesc Santana.
El primer llibre de la campanya, Micalet el Pallús, relata la història d’una família que ha treballat la terra de l’horta d’Alboraia generació rere generació i n’han tret la xufa per a fer orxata. Aquest llibre, de l’escriptor Vicent Sanhermelando, es repartirà gratuïtament aquest diumenge amb el diari Levante-EMV i el 30 de juny amb Información.
Cada setmana, amb Levante-EMV i Información, es podran guanyar diversos premis responent correctament a les preguntes proposades sobre els onze llibres de la campanya. Els qui les encerten podran aconseguir tres vals de Consum amb un valor de 100 euros cada un, trenta vals de 15 euros que els guanyadors podran utilitzar a Pollos Planes, així com vint carros d’anar a comprar de la marca Rolser.