La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura va presentar ahir a la Sala Rex Natura d’Alzira la catorzena edició de la campanya d’animació lectora «Llegir en valencià», que enguany ret homenatge a alguns dels espais més singulars del nostre territori amb el lema «monuments emblemàtics».
De la mà d’onze autors i autores valencianes, el públic tindrà l’oportunitat de descobrir els secrets que amaguen el monestir de Sant Miquel dels Reis, el castell de Peníscola, la Cova Negra de Xàtiva, el teatre romà de Sagunt, les Covetes dels Moros, el Palau dels Comtes de Cervelló, el Micalet, el far de Sant Antoni, el santuari de Santa Maria Magdalena, el Fadrí i el castell de Dénia.
A l’acte de presentació van assistir més d’un centenar de representants de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides que donen suport a la campanya, com són Levante-EMV, lnformación, Consum, Fundació Bancaixa, Caixa Popular, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Escola Valenciana, Consell Valencià de Cultura, Universitat d’Alacant, Generalitat Valenciana i Diputació de València.
La iniciativa també compta amb la col·laboració de Pollos Planes, Rolser, Café Silvestre, Bioparc, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i els ajuntaments de Bocairent, l’Alcúdia i Dénia, i amb el suport de més de 30 entitats de diferents àmbits.
Durant l’acte, el director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, Josep Antoni Fluixà, va explicar que la campanya «Llegir en valencià, monuments emblemàtics» ofereix un producte «de qualitat» i dona «una projecció social molt important» a la nostra llengua.
La subdirectora del diari Levante-EMV, Isabel Olmos, i el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, també van participar en l’acte de presentació. Durant la seua intervenció, Olmos va remarcar que gràcies a la campanya «estem consolidant un projecte importantíssim per a la societat valenciana», mentre que Rius va mostrar la seua satisfacció en saber que el protagonista del primer llibre és el monestir de Sant Miquel dels Reis.
També hi assistiren Carmen Picot, executiva de relacions institucionals de Consum, i Laura Campos, responsable del Departament de Cultura de la Fundació Bancaixa. Picot va assegurar que l’entitat que representa té «un objectiu en comú amb la Fundació Bromera: millorar la lectura en valencià». I Campos va confessar que cada any esperen amb il·lusió l’arribada de la col·lecció «Llegir en valencià».
Així mateix, Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant; Dolors Pedrós, membre del Consell Valencià de Cultura; Joan Cortés, vicepresident d’Escola Valenciana, i Josep Llopis, representant de Caixa Popular, van coincidir destacant l’encert del fil temàtic de la col·lecció, els nostres monuments, i van insistir en la importància de donar a conéixer el nostre patrimoni.
Van tancar l’acte el subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Vicent Moreno, i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer. Moreno va destacar el valor «indubtable» del monestir de Sant Miquel dels Reis, i Ferrer va cloure l’acte dient que el monestir, seu actual de l’AVL i de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, explica la història del nostre país: «Hem canviat presons per cultura i per llengua», va aclarir.
Monuments emblemàtics
«Llegir en valencià, monuments emblemàtics» és un homenatge a alguns dels espais més singulars del nostre territori. En la col·lecció d’onze llibres, que es podran aconseguir cada dissabte i diumenge amb el diari Levante-EMV i cada divendres i dissabte amb Información per només 1 euro, hi ha sucoses històries elaborades a partir d’un monument valencià; una secció explicativa sobre l’espai; un glossari de paraules, i recomanacions de llibres d’autoria valenciana.
Enguany participen en la campanya els escriptors i escriptores Gemma Pasqual i Escrivà, Muriel Villanueva, Xavier Aliaga, Maria Jesús Bolta, Paco Esteve i Beneito, Mònica Richart, Josep Franco, Lliris Picó, Vicent Brotons, Manel Pitarch i Jovi Seser. Pel que fa a les il·lustracions de les cobertes, han estat elaborades pels artistes César Sebastián, Sara Bellés, Júlia Moscardó, David González, Fran Parreño, Jaume Mora, Marc Bou, Alba López Soler, Mar Silvestre, Ximo Gascon i Adela Marzà. A més, a l’interior dels llibres hi ha onze dibuixos dels monuments que formen part de la col·lecció dissenyats per l’artista valencià Fran Parreño.
Junt amb la col·lecció de llibres, hi haurà entrevistes a persones destacades del món de la cultura, l’esport i la política, entre altres, que es publicaran en els diaris Levante-EMV i Información, i un concurs en el qual els participants hauran de respondre setmanalment a preguntes sobre els llibres. Entre els diferents encertants se sortejaran vals de compra per a usar-los als supermercats Consum i a les botigues de Pollos Planes, carrets d’anar a comprar de la marca Rolser, lots de productes Café Silvestre i entrades dobles per a Bioparc.
A més, tots els qui completen la cartilla amb els onze cupons seran obsequiats amb un lot de 8 làmines exclusives (mida DIN A4) amb els monuments de la campanya.
El primer llibre de la col·lecció, La fuga, escrit per Gemma Pasqual, es repartirà gratuïtament aquest diumenge amb el diari Levante-EMV, i el 30 de juny amb Información.
Podeu veure totes les fotos de la presentació de la campanya en la Galeria.